Restauracja
Szyb Maciej
Nasza restauracja to idealne miejsce na podjęcie swoich gości podczas eleganckiego obiadu lub kolacji na sali która pomieści (w zależności od ustawienia) ok. 100 osób. Wyjątkową atrakcją jest możliwość zorganizowania kolacji na szczycie wieży widokowej, 25 metrów nad ziemią.
Menu restauracji Szyb Maciej oparte jest na indywidualnych doświadczeniach członków zespołu gastronomicznego, którzy zdobywali je w kraju oraz poza jego granicami. Dania znajdujące się w naszym menu inspirowane są m.in. kuchnią międzynarodową, jednak naszym głównym filarem jest lokalność, co zaowocowało dołączeniem do prestiżowego kulinarnego szlaku „Śląskie Smaki” oraz uzupełnieniem oferty a’la carte o osobne menu śląskie.
GODZINY OTWARCIA:
poniedziałek – nieczynne
wtorek-niedziela – 13:00-21:00
NASZE DANIA
Menu restauracji „Szyb Maciej” to wypadkowa doświadczeń jakie posiada nasz cały zespół. Część z naszych kucharzy przed dołączeniem do Szybu Maciej pracowała za granicą, gdzie odkrywała szlaki kulinarne różnych części świata. Kucharze wywodzący się rdzennie ze śląska, wykorzystują w pracy przepisy kuchni regionalnej, które osadzone są w przemysłowej tradycji śląska i są przekazywane z pokolenia na pokolenie.
W karcie kuchni regionalnej znajdą Państwo potrawy na bazie śląskiego krupnioka, tradycyjny żur zabrzański oraz dziczyznę, inspirowaną dawnymi przepisami z regionu. Menu A’la Carte to wynik podróży kulinarnych do wielu zakątków świata, które stały się inspiracją do stworzenia takich dań jak orientalny ramen, czy wariacje na temat owoców morza.
POZNAJ
NASZ ZESPÓŁ
Zespołem gastronomicznym kieruje Szef Kuchni – Dominik Więcek oraz Manager Restauracji i Bistro – Justyna Czeleń. Nasz zespół składa się ze specjalistów, którzy mieli okazję rozwijać swoje umiejętności i zdobywać wiedzę zarówno na arenie lokalnej jak i międzynarodowej.
„Poprzez doznania smakowe dociera do naszej świadomości świat zewnętrzny, który zapamiętujemy często jako element rodzimej kultury,
z którym identyfikujemy się po latach i za którym tęsknimy […].”
Z. Szromba-Rysowa, Smak potraw w aspekcie tożsamości kulturowej