nasze menu
„Poprzez doznania smakowe dociera do naszej świadomości świat zewnętrzny,
który zapamiętujemy często jako element rodzimej kultury,
z którym identyfikujemy się po latach i za którym tęsknimy [...].”
Z. Szromba-Rysowa, Smak potraw w aspekcie tożsamości kulturowej, „Małopolska” 2003, t. 5, s. 151–157.
Menu restauracji Szyb Maciej to wypadkowa doświadczeń międzynarodowych jaką posiadła część z naszych kucharzy pracując przed dołączeniem do zespołu za granią oraz kucharzy wywodzących się rdzennie ze śląska, którzy wykorzystują w pracy przepisy kuchni regionalnej przekazywane z pokolenia na pokolenie, które osadzone są w przemysłowej tradycji śląska.
W karcie kuchni regionalnej znajdą Państwo potrawy na bazie krupnioka, tradycyjny Żur Zabrzański oraz dziczyznę inspirowaną dawnymi przepisami z regionu, natomiast menu A’La Carte to wynik podróży kulinarnych do wielu zakątków świata, które stały się inspiracją do stworzenia takich dań jak orientalny ramen, czy wybór owoców morza.