Regulamin

szlak zabytkow techniki logogault millau logoslaskie smaki logo

mouse

Szerokie menu A’La Carte, składające się z potraw pochodzących z różnych części świata, dopełnione zostało tradycyjnym Menu Śląskim inspirowanym przepisami rodu Donnersmarcków.

restauracja baner 01

Tu kącik malucha współistnieje z powierzchnią wystawienniczą. Weekendami odbywają się spotkania rodzinne, a w tygodniu lekcje na temat śląskich tradycji oraz warsztaty dla najmłodszych! Zapraszamy!

bistro baner 01
 

Turystyka

Szyb Maciej to obiekt będący kopalnią w miniaturze. Trasa zwiedzania prowadzi od szczytu wieży wyciągowej przez serce kopalni, czyli maszynę wyciągową po zerknięcie w głąb ziemi. Na terenie kompleksu znajduje się hałda pokopalniana, wpisana w rejestru zabytków, przed którą ustawiona jest scena będąca byłym wiaduktem łączącym kompleks z Gliwicami. Jesteśmy jedynym obiektem w Województwie Śląskim znajdującym się jednocześnie na Szlaku Zabytków Techniki oraz Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”.

 

UWAGA! Na zwiedzanie z Przewodnikiem zalecana jest wcześniejsza rezerwacja miejsc!

  1. INFORMACJE OGÓLNE
    1. Szyb Maciej jest Zespołem dawnej Kopalni „Concordia” w Zabrzu wpisanym do rejestru zabytków i znajdującym się na Szlaku Zabytków Techniki Województwa Śląskiego.
    2. Regulamin określa tryb udostępniania i korzystania z obiektów i terenu Szybu Maciej oraz udzielania zgody na wejście do obiektów Zespołu w celach turystycznych, edukacyjnych, rekreacyjnych, kulturowych, gastronomicznych, a także w celu fotografowania, filmowania oraz innych działań uzgodnionych z Kierownictwem obiektu.
    3. Na terenie Szybu Maciej znajdują się między innymi głębinowe ujęcie wody, stacja wodna, rozdzielnia, stacje transformatorowe, wieża wyciągowa, maszyna wyciągowa oraz inne czynne urządzenia energetyczne i mechaniczne. Zbliżenie się do tych urządzeń lub wstęp do pomieszczeń gdzie znajdują się te urządzenia bez upoważnienia jest zabronione.
    4. Każda osoba znajdująca się na terenie Szybu Maciej jest zobowiązana do zaznajomienia się z niniejszym Regulaminem, jego przestrzegania, stosowania się do zaleceń obsługi oraz zachowywania się w sposób niezagrażający bezpieczeństwu innych uczestników.
    5. Na terenie Zespołu zabrania się wnoszenia i posiadania broni lub innych niebezpiecznych przedmiotów, materiałów wybuchowych, wyrobów pirotechnicznych, materiałów łatwopalnych oraz niebezpiecznych, środków odurzających oraz produktów alkoholowych.
    6. Służby porządkowe obiektu mają prawo do wezwania osoby winnej zakłócenia porządku i łamania niniejszego Regulaminu do natychmiastowego opuszczenia terenu.
    7. Osoby uczestniczące w imprezach organizowanych na terenie Kompleksu Szyb Maciej, wyrażają zgodę na bezpłatne wykorzystanie ich wizerunku w ewentualnych materiałach filmowych, fotograficznych, radiowych, prezentacjach, publikacjach promocyjnych realizowanych przez Organizatora.
    8. Wszelkich informacji nt. Szybu Maciej oraz jego zwiedzania udziela Biuro Obsługi Turystów oraz Obsługa Bistro Szyb Maciej.
  2. OGÓLNE ZASADY PRZEBYWANIA NA TERENIE
    1. Na terenie obiektu zostały wyznaczone trasy turystyczne do zwiedzania z Przewodnikiem. Przebywanie na terenie Szybu Maciej w godzinach otwarcia oraz po zapoznaniu się z niniejszym regulaminem za wyjątkiem miejsc, go których wstęp jest zabroniony lub dostępny wyłącznie z Przewodnikiem, nie wymaga odrębnego zezwolenia..
    2. Dzieci i młodzież szkolna do lat 14-stu może zwiedzać obiekt tylko pod opieką osób pełnoletnich, sprawujących nad nimi opiekę i ponoszących za nie pełną odpowiedzialność.
    3. Szyb Maciej jest przystosowany dla osób niepełnosprawnych – osoby poruszające się na wózkach inwalidzkich mogą zwiedzać obiekt oraz brać udział w imprezach i wydarzeniach kulturowych. W celu zapewnienia komfortu zwiedzania oraz zminimalizowania czasu oczekiwania na wejście z Przewodnikiem konieczna jest rezerwacja terminu zwiedzania przez te osoby i uzgodnienie z Przewodnikiem trasy zwiedzania, dostosowanej do stopnia niepełnosprawności.
    4. W trakcie zwiedzania dozwolone jest fotografowanie i filmowanie. Wykonywanie fotografii i filmów w celach komercyjnych wymaga wcześniejszej zgody Kierownictwa obiektu.
    5. Zwiedzając Szyb Maciej należy dostosować ubiór stosownie do pory roku oraz warunków atmosferycznych – dotyczy to w szczególności wejścia na wieżę wyciągową oraz zejścia do kanału wentylacyjnego.
    6. Zabronione jest wejście na wieżę wyciągową, gdy panują złe warunki atmosferyczne – w szczególności podczas opadów śniegu lub występowania oblodzenia wieży i ciągów komunikacyjnych, a także podczas burzy i przy silnym wietrze.
    7. Kierownictwo obiektu Szyb Maciej nie ponosi odpowiedzialności za wypadki wynikłe z nieprzestrzegania niniejszego Regulaminu, ze złego stanu zdrowia zwiedzających lub ich umyślnego działania.
    8. Kierownictwo obiektu nie ponosi odpowiedzialności za rzeczy pozostawione lub zgubione na terenie obiektu, a także za rzeczy uszkodzone z winy odwiedzających.
    9. Apteczki pierwszej pomocy znajdują się w Biurze Obsługi Turystów, Bistro i Restauracji.
    10. Na terenie Zespołu obowiązuje zakaz palenia tytoniu, za wyjątkiem miejsc do tego wyznaczonych.
    11. Kierownictwo Zespołu Szyb Maciej zastrzega sobie prawo do zamknięcia obiektu lub wprowadzenia ograniczeń w zwiedzaniu.
  3. ZASADY ZWIEDZANIA SZYBU MACIEJ Z PRZEWODNIKIEM
    1. Szyb Maciej oferuje zwiedzanie zabytkowego kompleksu z przewodnikiem za odpłatnością. Organizację zwiedzania Szybu Maciej w Przewodnikiem prowadzi Biuro Obsługi Turystów i wyznaczone przez nie osoby.
    2. Zwiedzanie Szybu Maciej z Przewodnikiem obejmuje eksponaty niedostępne dla zwiedzających podczas przebywania na terenie obiektu bez wymaganego odrębnego zezwolenia. Trasa zwiedzania z Przewodnikiem obejmuje w zależności od warunków pogodowych między innymi budynek nadszybia, budynek maszyny wyciągowej, wieżę wyciągową z platformą widokową i kanał wentylacyjny z ujęciem wody.
    3. Przed rozpoczęciem zwiedzania każdy uczestnik powinien zapoznać się z zasadami bezpieczeństwa obowiązującymi na terenie obiektu.
    4. Upoważnieniem do udziału w zwiedzaniu z Przewodnikiem jest ważny bilet wstępu, który należy kupić w kasie Bistro. Do wstępu upoważniają także bilety zerowe, zaproszenia oraz zaproszenia okolicznościowe wydawane przez Kierownictwo Szybu Maciej. Wstęp na zwiedzanie, po wcześniejszych ustaleniach, mają także goście przyjęć zorganizowanych w ramach wcześniej opłaconych biletów.
    5. Zwiedzanie z Przewodnikiem rozpoczyna się zwyczajowo w Bistro, przed Biurem Obsługi Turystów i odbywa się wyłącznie po uprzedniej rezerwacji w godzinach 12:00, 14:00 oraz 16:00. Zwiedzanie może rozpoczynać się o innej porze, po ustaleniu z Biurem Obsługi Turystów, jednak w przypadku takiego uzgodnienia obowiązuje dopłata w wysokości 80zł brutto / grupa za usługę przewodnicką.
    6. Zwiedzanie kompleksu może odbywać się także z przewodnikiem w języku angielskim – wymagana rezerwacja z 3-dniowym wyprzedzeniem. W takim przypadku obowiązuje dopłata w wysokości 250zł brutto / grupa za usługę przewodnicką.
    7. Trasa turystyczna może obejmować dodatkowo ekspozycję pracy maszyny wyciągowej. Obejmuje ona poszerzone zapoznanie turystów z maszyną wyciągową i jej wyposażeniem oraz uruchomienie maszyny – czas trwania prezentacji do 1 godziny. Wymagana rezerwacja z 14-dniowym wyprzedzeniem. Obowiązuje dopłata w wysokości 900zł brutto.
    8. Każdy uczestnik zobowiązany jest do ścisłego stosowania się do wskazań Przewodnika.
    9. Przewodnik może skrócić ustaloną trasę zwiedzania w przypadku zaistniałego zagrożenia, w zależności od kondycji fizycznej uczestników, a także w przypadku znacznego pogorszenia się warunków atmosferycznych.
    10. Zabronione jest samowolne oddalanie się od grupy podczas zwiedzania.

 

Ostatnia aktualizacja regulaminu: 2019-11-19 12:27

Kontakt

SZYB MACIEJ

ul. Srebrna 6, 41-819 Zabrze-Maciejów

Godziny otwarcia kompleksu:
Wtorek – Niedziela 10:00 – 21:00

  

Turystyka / Zwiedzanie

tel. +48 32 276 17 76
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
(zalecana telefoniczna rezerwacja)

 

Restauracja & Bistro

(indywidualne rezerwacje stolików)
tel. +48 32 323 14 75
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

 

 

Justyna Czeleń

manager

mob. +48 661 650 200

tel. +48 32 323 14 75

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Mateusz Wróbel

Turystyka / PR / Marketing

mob. +48 721 455 500

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

www.szybmaciej.pl

 

Wydarzenia Szybu Maciej przygotowywane są we współpracy z Klastrem Kultury i Turystyki Przemysłowej

Mapa dojazdowa

Mając na uwadze ochronę Państwa danych osobowych i dbając o Państwa prywatność, zachęcamy do zapoznania się z naszą Polityką Prywatności przetwarzania danych osobowych