Wydarzenia
mouse

Szerokie menu A’La Carte, składające się z potraw pochodzących z różnych części świata, dopełnione zostało tradycyjnym Menu Śląskim inspirowanym przepisami rodu Donnersmarcków.

restauracja baner 01

Tu kącik malucha współistnieje z powierzchnią wystawienniczą. Weekendami odbywają się koncerty oraz warsztaty kulinarne, a w tygodniu lekcje na temat śląskich tradycji. To miejsce tętni życiem!

bistro baner 01
 

Wydarzenia

Zamierzeniem, które przyświeca twórcom Szybu Maciej jest kultura jedzenia. Łączymy doskonałe smaki z perfekcyjnym wnętrzem w którym widoczne jest połączenie architektury industrialnej wykorzystującej czerwoną cegłę z nowoczesną stalą, betonem oraz szkłem. Wnętrza jak i dziedziniec Szybu Maciej stanowią doskonałe tło dla koncertów, wystaw oraz plenerów. Oddajemy kompleks do dyspozycji malarzy, grafików, filmowców, fotografów i muzyków oraz pasjonatom innych dziedzin sztuki, także kulinarnej. Odbywają się u nas zarówno prestiżowe wydarzenia kulturalne takie jak koncerty w ramach festiwalu Ars Cameralis jak i imprezy otwarte m.in. Industriada, Maciej Extremalny czy Chill Out. Proszę śledzić nasze kalendarium na bieżąco; zaręczamy że warto!

Restauracja Szyb Maciej

cena: podana niżej w trzech opcjach

Kolacja Sylwestrowa w Szybie Maciej z tłem muzycznym, noworocznym toastem kieliszkiem szampana oraz możliwością zwiedzania obiektu z Przewodnikiem (po wcześniejszej rezerwacji miejsc). 

 

OPCJA 1

Wykwintna 6-daniowa kolacja
Kir royal / kieliszek wina
Cena: 150 zł / os.

 

MENU 

AMUSE BOUCHE:
krewetka tygrysia
masło rakowe / pianka z limonki

 

RZYSTAWKI:
ONA: Pescaccio z sandacza i łososia
rukola / kapar / chips cytryna / owoc granatu
ON: Polędwiczka sou vi
mus jeżynowo-winny / rozmaryn / figa

 

ZUPY:
ONA: Redukcja z gęsi
limonka/rozmaryn/ pierożek gyoza
ON: Krem pomidorowo-rybny
kalmar / krewetka tygrysia / mikro groszek

ON & ONA: Wytrawny sorbet z szampana z różowym pieprzem

 

DANIA GŁÓWNE:
ONA: Perliczka
puree z kapusty czerwonej/sos z czarnego bzu/grzybki schimeji
ON: Schab z dzika
szpecle alzackie / sos z czarnej porzeczki-rozmarynu/mini marchew

 

DESER:
ON & ONA: mini pana cotta / mini sernik wiedeński / czekoladowy mus w trzech odsłonach

 


OPCJA 2

Kir royal

Przystawka:
Pescaccio z sandacza i łososia
rukola / kapar / chips cytryna / owoc granatu

Lampka wina

 

Możliwość zamówienia dań z menu a la carte

 

Cena rezerwacji stolika 60 zł / os.

 


OFERTA DLA FIRM I GRUP ZORGANIZOWANYCH

Cena: 135 zł /os – oferta dla grupy 30 lub 80 osobowej

FORMA SERWOWANIA – BUFET

 

ZUPA:
Krem z pomidorów z kozim serem

 

DANIE GŁÓWNE:
Konfitowane udko z kaczki
lub
Schab po sztygarsku ٭

Pieczone w rozmarynie ziemniaki/ modra kapusta

Fetucini z kurczakiem
Sos śmietanowy/czarne oliwki

 

DESER (1,5 porcji/os):
Selekcja ciast

Kieliszek szampana o północy

 

ZIMNA PŁYTA
Półmisek wędlin
Deska serów
Tradycyjne śledzie w śmietanie
Sałatka grecka
Sałatka z grillowanym kurczakiem i winogronem
Galaretki drobiowe z warzywami
Tradycyjna sałatka jarzynowa
Warzywa piklowane
Masło/pieczywo

 

PAKIET NAPOJÓW BEZ OGRANICZEŃ – 16 zł/os:

Woda/kawa/herbata/3 rodzaje soków
٭Prosimy o dokonanie wyboru jednej z opcji na etapie rezerwacji.
Przy rezerwacji na 80 osób oferujemy kolorowe oświetlenie oraz industrialny wystrój bufetów z użyciem węgla w cenie.
Przy rezerwacji na 30 osób oferujemy kolorowe oświetlenie w cenie 600zł brutto

Kontakt

SZYB MACIEJ

ul. Srebrna 6, 41-819 Zabrze-Maciejów

Godziny otwarcia kompleksu:
Wtorek – Niedziela 10:00 – 22:00

 

Informacja

tel. +48 32 276 17 76
mob. +48 721 455 500
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Turystyka

tel. +48 32 276 17 76
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Restauracja & Bistro

(indywidualne rezerwacje stolików)
tel. +48 32 323 14 75
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

 

Patrycja Brzeskot

(Rezerwacje)
mob. +48 661 650 200

tel. +48 32 323 14 75

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Mateusz Wróbel

(Public relations)
tel. +48 721 455 500

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

www.szybmaciej.pl

 

Wydarzenia Szybu Maciej przygotowywane są we współpracy z Klastrem Kultury i Turystyki Przemysłowej

Mapa dojazdowa

Drukuj