Woda z Szybu Maciej
mouse

Szerokie menu A’La Carte, składające się z potraw pochodzących z różnych części świata, dopełnione zostało tradycyjnym Menu Śląskim inspirowanym przepisami rodu Donnersmarcków.

restauracja baner 01

Tu kącik malucha współistnieje z powierzchnią wystawienniczą. Weekendami odbywają się koncerty oraz warsztaty kulinarne, a w tygodniu lekcje na temat śląskich tradycji. To miejsce tętni życiem!

bistro baner 01
 

O nas

Szyb Maciej to historia – historia miejsca, historia Śląska, historia industrializmu; to ziemia – węgiel oraz woda tryskająca z dawnego szybu; to ludzie – górnicy tworzący historię kopalni Ludwik-Concordia oraz Ci współcześnie związani z rewitalizacją oraz metamorfozą charakteru miejsca, to wreszcie kuchnia - niegdyś tradycyjna śląska, dziś prezentująca obok tradycji śląskiej elementy kuchni międzynarodowej oraz śląskie fusion. To jedyne miejsce w Województwie śląskim będące na Szlaku Zabytków Techniki oraz Szlaku „Śląskei Smaki”, a więc w sposób perfekcyjny łączące to, co na Śląsku najcenniejsze, czyli dziedzictwo industrialne i dobrą kuchnię.

schemat ujecia wodyUjęcie wody pitnej Szyb Maciej powstało w 1993 roku w Zabrzu – Maciejowie, w wyniku przekształcenia górniczego szybu Maciej, zgłębionego na początku XX wieku przez dawną Kopalnię „Concordia”. W związku z zakończeniem wydobycia węgla i planowaną likwidacją przez późniejszego właściciela tj. Kopalnię Węgla Kamiennego „Pstrowski” podziemnej i powierzchniowej części zakładu górniczego w rejonie Szybu Maciej, przewidywana była także likwidacja zbędnego szybu.


Przedsiębiorstwo Górnicze DEMEX Sp. z o.o. zaoferowało Kopalni odstąpienie od tego planu i zgodnie z własną koncepcją opracowało projekt przekształcenia szybu w ujęcie wody. Zaproponowany projekt przewidywał likwidację dolnego odcinka szybu, a w górnej części szybu urządzenie szybowego ujęcia wody zasilanego z triasowego poziomu wodonośnego przecinającego szyb na głębokości od ok. 70 - 80m. W roku 1993 projekt został zrealizowany i od tego czasu funkcjonuje ujęcie wody zgodnie z pierwotnym zamierzeniem.


W szybie zabudowane są 2 pompy głębinowe (w tym jedna rezerwowa) odprowadzające wodę do pobliskiej Stacji Wodnej, skąd po przefiltrowaniu przez filtry żwirowe przekazywana jest odbiorcom. Woda z ujęcia jest wodą średniozmineralizowaną wapniowo-magnezową o doskonałych właściwościach smakowych i stałej temperaturze ok. 8-9°C.


Woda z Szybu Maciej poddawana jest systematycznym badaniom fizyko-chemicznym i mikrobiologicznym.

referat likwidacja

 

Czytaj więcej
Referat: Likwidacja szybu „Maciej” z przekształceniem w studnię głębinową

Kontakt

SZYB MACIEJ

ul. Srebrna 6, 41-819 Zabrze-Maciejów

Godziny otwarcia kompleksu:
Wtorek – Niedziela 10:00 – 22:00

 

Informacja

tel. +48 32 276 17 76
mob. +48 721 455 500
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Turystyka

tel. +48 32 276 17 76
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Restauracja & Bistro

(indywidualne rezerwacje stolików)
tel. +48 32 323 14 75
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

 

Patrycja Brzeskot

(Rezerwacje)
mob. +48 661 650 200

tel. +48 32 323 14 75

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Mateusz Wróbel

(Public relations)
tel. +48 721 455 500

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

www.szybmaciej.pl

 

Wydarzenia Szybu Maciej przygotowywane są we współpracy z Klastrem Kultury i Turystyki Przemysłowej

Mapa dojazdowa

Drukuj